Update 01-03-2023: Voorlopig geen verhoging belastingrente

Het huidige percentage belastingrente voor de vennootschapsbelasting en de bronbelasting wordt niet per 1 maart 2023 verhoogd naar 10,5%, maar blijft 8%. Het kabinet wil op dit moment geen verhoging doorvoeren. In het voorjaar worden de percentages van de belastingrente opnieuw bekeken.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

Het belastingrentepercentage voor de vennootschapsbelasting (VPB) is nu nog 8%, maar stijgt per 1 maart 2023 naar 10,5%! Zorg er daarom voor dat de voorlopige aanslag VPB die voor 2023 is ontvangen zo goed mogelijk aansluit bij de te verwachten winst van de bv voor 2023 of vraag om een voorlopige aanslag als deze nog niet ontvangen is.

De Belastingdienst komt met een rekening voor de belastingrente als hij de aanslag VPB oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. De belastingplichtige betaalt dan rente over het bedrag dat hij aan belasting moet betalen. De belastingrente voor de VPB bedraagt nu 8%. De belastingrenterekening kan dus aardig oplopen. En vanaf 1 maart 2023 gaat het percentage zelfs naar 10,5%. 

 Wanneer moet er belastingrente betaald worden?

Als het boekjaar van een bv gelijk loopt met het kalenderjaar, moet de aangifte VPB van het voorgaande kalenderjaar vóór 1 juni binnen zijn bij de Belastingdienst. Maar voor de berekening van de belastingrente gelden er andere data:

  • De belastingplichtige betaalt wél belastingrente als de Belastingdienst de aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar.
  • De belastingplichtige betaalt geen belastingrente als hij vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte doet en de fiscus de gegevens uit uw aangifte ongewijzigd overneemt.
  • Ook betaalt de belastingplichtige geen belastingrente als hij voor 1 mei volgend op het belastingjaar om een voorlopige aanslag (VA) VPB vraagt en de fiscus deze VA oplegt zoals de belastingplichtige heeft gevraagd.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *