Hoe verder met je pensioenopbouw, nu de FOR verdwijnt?

De fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt afgeschaft. Ruim een op de drie van de zzp’ers en zelfstandig ondernemers maakt gebruik van de (FOR). Zij moeten op zoek naar een alternatief. Hoe nu verder met je pensioenopbouw, nu de FOR verdwijnt? De keuzes op een rij.

 

Met ingang van 1 januari 2023 kunnen zelfstandig ondernemers niet meer fiscaal gefaciliteerd pensioen opbouwen door middel van de FOR. Dit staat in de Voorjaarsnota 2022. Afschaffen van de FOR levert de schatkist structureel 109 miljoen euro per jaar op. De bestaande, reeds opgebouwde, FOR kan nog wel op basis van de huidige regels worden afgewikkeld.

 

 

Sparen of beleggen in box 3:

Het voordeel: je kunt vrij beschikken over je geld.

Het nadeel: in box 3 betaal je boven de vrijstellingsdrempel vermogensrendementsheffing. En met de lage rente groeit je vermogen niet of nauwelijks. Op buitenlandse spaarrekeningen (binnen de EU) kun je wel hogere rentes krijgen. Beleggen komt met meer risico, maar levert op de lange termijn vaak hogere rendementen op.

 

 

Fiscaal pensioensparen

Het voordeel: het geld dat je inlegt voor je pensioen levert je (net als de FOR) een aftrekpost op. Er is een maximumbedrag dat aftrekbaar is, de zogenoemde jaarruimte. Je bepaalt zelf je pensioendatum. Sinds een jaar of 5 is er een zzp-pensioen, waarbij je inleg meteen ook een buffer is bij arbeidsongeschiktheid. Aanbieders zijn: ZZP Pensioen, BrightPensioen en Brand New Day. Je kunt gewoon maandelijks een bedrag inleggen en een keertje overslaan als je wat krapper bij kas zit.

Het nadeel: Je geld staat vast tot je pensioendatum.

 

 

Extra aflossen hypotheek

Het voordeel: Je vaste lasten worden lager.

Het nadeel: Je loopt je hypotheekrenteaftrek mis. En je hebt niet de flexibiliteit van sparen en beleggen.

Je hoeft je niet vast te pinnen op 1 keuze. Een mix van 1 en 2 geeft je de grootste flexibiliteit en optie 3 kan aantrekkelijk worden als je de pensioendatum nadert. Het is bijna altijd maatwerk. Het belangrijkste is dat je een pensioenpot opbouwt, AOW alleen is echt geen pretje.

 

[wpforms id=”77″]

 

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *