Initiatiefwetsvoorstel tot aanpassing van box 2 en BOF

 

 

De Tweede Kamerleden Maatoug, Van der Lee en Nijboer hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend tot wijziging van de Wet IB 2001 en enige andere fiscale wetten in verband met het doen vervallen van enkele fiscale regelingen en het vervangen van het box 2-tarief door een progressief tarief. Het initiatiefwetsvoorstel richt zich specifiek op de regelingen die belastingarbitrage via box 2 faciliteren en bestaat uit een combinatie van zes voorstellen om knelpunten in de fiscale behandeling van a.b. weg te nemen:

 

 

  • Afschaffing van de doelmatigheidsmarge van 25% in gebruikelijkloonregeling.
  • Afschaffing van de doorschuifregeling in de a.b.-sfeer voor schenking en vererving.
  • Een verlaging van het basistarief in box 2 van 26,9% naar 26%, dat gaat gelden voor inkomsten uit a.b. tot € 60.000. Daarnaast wordt een tweede schijf geïntroduceerd voor alle inkomsten boven € 60.000, met een tarief van 40,59%.
  • Verhuurd vastgoed wordt aangemerkt als beleggingsvermogen voor de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) en de doorschuifregeling in de IB. Bij erfenissen en schenkingen van verhuurd vastgoed moet altijd erf- en schenkbelasting betaald worden.
  • De groep die in aanmerking komt voor de BOF wordt afgebakend tot houders van gewone aandelen, en het minimumaandeel wordt verhoogd naar 25% van die aandelen.
  • Het percentage van de vrijstelling in de BOF wordt verlaagd naar 25% en de totale vrijstelling wordt gemaximeerd op € 1 mln aan ondernemingsvermogen.

 

 

[wpforms id=”77″]

 

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *