Sinds de energiecrisis neemt de markt voor zonnepanelen een hoge vlucht. Steeds meer mensen willen hun eigen schone elektriciteit produceren en zo minder afhankelijk worden van de sterk schommelende elektriciteitsprijzen. De Europese Raad en de Nederlandse regering heeft nu op deze ontwikkeling gereageerd. De aankoop van zonnepanelen is makkelijker gemaakt, door de btw op zonnepanelen af te schaffen.

 

Belastingvrij investeren in zonnepanelen

De investering in zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 btw-vrij. Voor panden met een woonfunctie is de btw op zonnepanelen van 21% naar 0% verlaagd. Hierdoor is het niet meer nodig om de btw terug te vragen. Het is zo nóg gemakkelijker om de stap te zetten naar verduurzaming. Wanneer een pand geen woonfunctie heeft, wordt er wel 21% btw berekent.

 

De situatie vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer over de investering in zonnepanelen. Deze regeling geldt ook voor de installatie en andere benodigde montagewerken zoals aanpassingen of veranderingen van de meterkast. Daarnaast zijn er een stuk minder administratieve werkzaamheden voor consumenten, bedrijven en de belastingdienst. Ben je klaar om te verduurzamen en geld te besparen? Door deze verandering heb je minder geld nodig om zonnepanelen aan te schaffen. Het belastingvrij aanschaffen van zonnepanelen is alleen geldig voor panden met een woonfunctie. Voor bedrijfseigenaren die hun pand willen voorzien van zonnepanelen, geldt nog altijd het 21% btw-tarief die ze later kunnen terugvorderen bij de belastingdienst. Wanneer je een offerte hebt ondertekend in 2022, krijg je 0% btw op je factuur in 2023.

 

De situatie vóór 2023

In 2022 betaalde je 21% belasting over zonnepanelen. Als je eigen energie gaat opwekken is het waarschijnlijk dat je ook energie terug levert aan het energienet. Daarom word je beschouwt als kleine ondernemer. Hierdoor mag je dan ook de btw terugvragen na aanschaf van zonnepanelen. De naam op de factuur van de zonnepanelen, je energiecontract en de factuur van het energiebedrijf moeten gelijk zijn. De aanvraag van de btw-teruggave moet binnen zes maanden van het jaar waarin je zonnepanelen hebt aangeschaft.

Uitgebreide informatie is na te lezen op: Btw-tarief zonnepanelen (belastingdienst.nl)

 

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *