Prinsjesdag 2021 en Belastingplan 2022

Door de coronabeperkingen en de trage formatieperiode was het ook dit jaar weer een andere Prinsjesdag dan we gewend zijn.

 

Aangezien het kabinet op dit moment demissionair is, gaven ze op Prinsjesdag 2021 aan geen grote beleidswijzigingen te doen. Het is aan het volgende kabinet om werk te maken van fundamentele herzieningen binnen het belastingstelsel. Maar er zijn nog steeds een aantal veranderingen en punten uit het Belastingplan 2022 gepresenteerd.

 

Bijgaand treft u een opsomming aan van enkele fiscale vernieuwingen:

 

1.       Thuiswerken 
Het kabinet stelt de vergoeding na onderzoek door het Nibud vast op maximaal € 2 per thuisgewerkte dag of deel daarvan. De werkgever hoeft geen loonheffing te betalen voor deze thuiswerkvergoeding.

 

2.       Wonen 
De eigenwoningregeling wordt op 3 onderdelen aangepast per 1 januari 2022. De regeling wordt rechtvaardiger door onbedoelde beperkingen op hypotheekrenteaftrek weg te nemen. Bijvoorbeeld voor mensen die samen met een partner een woning kopen en daarvoor zelf ook al een koopwoning hadden. Of voor mensen die een koopwoning hebben met een partner die komt te overlijden.

 

3.       Klimaat 
Het kabinet heeft bekendgemaakt extra subsidie te geven aan consumenten en bedrijven die elektrisch gaan rijden. In de Miljoenennota staat dat er 600 miljoen extra subsidie komt voor de aanschaf van elektrische auto’s.

 

4.       Startende bedrijven
Als startup ondernemer kun je je medewerkers aandelenopties aanbieden in plaats van loon. Dit is bijvoorbeeld een mogelijkheid wanner je nog niet genoeg geld hebt om een passend salaris te betalen. Hier moet je belasting over betalen, aangezien het wel een vorm van loon is. Vanaf 1 januari 2022 wordt deze belasting pas geheven als de aandelen verhandelbaar zijn en er dus wel geld beschikbaar komt. Zo kun je de belasting dus uitstellen totdat je bedrijf meer geld verdient.

 

5.       Belastingontwijking
Dit kabinet heeft de afgelopen jaren vele verschillende maatregelen genomen om belastingontwijking via Nederland aan te pakken. Het werk is nog niet af en daarom consulteert het Ministerie van Financiën de komende tijd drie verschillende maatregelen tegen belastingontwijking. Het gaat om maatregelen om belastingontwijking via zogenoemde mismatches te bestrijden. Dit zijn structuren waarmee bedrijven binnen een concern belasting ontwijken door gebruik te maken van verschillen tussen belastingstelsels van landen.

 

Vanzelfsprekend zullen wij de invoering van nieuwe fiscale regels nauwlettend in de gaten houden.

 

Mocht u vragen hebben neem dan gerust contact met ons op via onderstaande contactformulier.

 

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *