Werk-Privébalans als kleine ondernemer

 

Als ondernemer bepaal je zelf wanneer en hoeveel je werkt. Wil je op een zonnige dag met je partner naar het strand? Dan hoef je aan niemand vrij te vragen. Toch ervaren zelfstandig ondernemers meer spanning in de balans tussen werk en privé dan werknemers, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Hoe komt dat? En hoe zorg je als kleine ondernemer voor een goede verhouding tussen werk en privé? 

 

Last-minute opdrachten, onrealistische verwachtingen van klanten en de neiging om klanten altijd tevreden te willen stellen: vooral ondernemers met een klantgericht bedrijf hebben moeite met het combineren van werk en hun privéleven. Ondernemers ervaren over het algemeen een hogere werkdruk, meer financiële zorgen en minder steun van collega’s dan werknemers. Met een verstoorde werk-privébalans ligt stress of zelfs een burn-out op de loer.

 

De rol van motivatie

Wat kun je zelf doen om de balans tussen werk en privé te bewaken? Denk allereerst goed na over de vraag of je wel écht zelfstandig ondernemer wil zijn. Uit haar onderzoek blijkt dat ondernemers die zijn gestart omdat ze kansen zagen over het algemeen meer tevreden zijn met hun werk-privébalans dan ondernemers die noodgedwongen ondernemer zijn geworden.

 

Naar een betere balans

Wil je starten of doorgaan met ondernemen? Bedenk dan goed hoe jij het ondernemerschap gaat combineren met jouw privéleven. Wij geven je vier tips voor een gezonde werk-privébalans: