Rittenregistratie: waarom moet je deze bijhouden?
Met je zakelijke auto even een boodschap halen, de tandarts of een ritje naar familie. Het is natuurlijk handig als je met dezelfde auto zowel je zakelijke als je privékilometers kunt rijden. De vraag is al snel: moet ik een rittenregistratie bijhouden? En zo ja, hoe doe je dat dan?

 

Zakelijke auto
Stel, je gebruikt je zakelijke auto ook privé. Normaal gesproken, moet je dan bijtelling betalen. Dit is een vergoeding die je aan de Belastingdienst betaalt over het privégebruik van je auto. Je hebt tenslotte voordeel uit je zakelijke betrekking en daar betaal je inkomstenbelasting over. Je kunt daarbij rekenen op een bedrag van 22% van de cataloguswaarde van je auto, of 4% als je volledig elektrisch rijdt (tarieven 2019).

Maar er is een uitzondering. Wanneer jij aantoonbaar minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. En dat is dan ook meteen de reden waarom je een rittenregistratie bij zou kunnen houden.

 

Privéauto
Andersom is het ook handig: Stel, je gebruikt je privéauto ook zakelijk. In dat geval is het ook slim om een rittenregistratie bij te houden, zodat je deze kilometers bij je bedrijf kunt declareren tegen de door de fiscus vastgestelde vergoeding van € 0,19 per kilometer (deze € 0,19 is het uitgangspunt voor de Belastingdienst – er zijn ook andere tarieven mogelijk).

 

 • Vul het formulier in van de Belastingdienst
  Als je besluit om jaarlijks minder dan 500 kilometer privé met je zakelijke auto te rijden en zo bijtelling te voorkomen, moet je dit tijdig schriftelijk doorgeven aan de Belastingdienst. Je kunt hiervoor het formulier ‘Verklaring geen privé gebruik auto’ downloaden op de website van de Belastingdienst.
 • Kies je methode
  Voor je begint met de rittenregistratie, is het belangrijk om je te bedenken hoe je de ritten wilt bijhouden. Schrijf je het liever allemaal op in een schriftje, of ben je meer een type voor een speciale rittenregistratie-app of zelfs een kilometerregistratiesysteem? Laatstgenoemde mogelijkheid is een kastje in de auto die alle ritten automatisch voor je bijhoudt. Kijk bij aanschaf wel even of het systeem voldoet aan alle vereisten van de Belastingdienst.
 • Check op de minimale informatie
  Methode gekozen? Check dan even of de minimale informatie ook echt gevraagd wordt in de app, of schrijf het op in je schrift. Denk in ieder geval aan:
         • Zakelijke of privérit
         • Datum
         • Adres van vertrek
         • Adres van bestemming
         • Begin- en eindstand van je kilometerteller
         • Afwijkende routes. Denk aan een omleiding bij wegwerkzaamheden of files, die ervoor zorgen dat je een langere route hebt gereden dan gebruikelijk.
 • Maak er een vaste gewoonte van voor jezelf
  Het voornemen om je rittenregistratie dagelijks bij te houden, is nog geen nieuwe gewoonte. Wat goed kan helpen is om er een vast patroon van te maken. Bijvoorbeeld door elke keer vóórdat je je auto start, je ritgegevens in te vullen. Of juist direct na afloop, dat is zeker handig om omleidingen die je zojuist hebt moeten rijden correct te noteren.
 • Bewaar onderbouwende informatie
  Het kan zijn dat de Belastingdienst jouw rittenregistratie een keer wil controleren. Daarom is het slim om onderbouwende informatie, zoals je agenda of parkeerbonnen, te bewaren.
 • Meer dan 500 kilometer privé gereden?
  Het kan natuurlijk gebeuren dat je er later in het jaar achter komt dat het toch nodig is om privé meer dan 500 kilometer met je zakelijke auto te rijden. Dat is op zich geen probleem, mits je de juiste acties onderneemt. Dat wil zeggen: je trekt de ‘Verklaring geen privé gebruik auto’ in en je betaalt bijtelling over het gehele jaar. Het maakt dus niet uit of je deze verklaring in januari of november intrekt, je betaalt ná intrekking bijtelling over het gehele jaar. Onderneem deze actie tijdig, want het is zonde om (naast je bijtelling) ook nog een boete te moeten betalen.

[wpforms id=”77″]

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *