Rittenregistratie: waarom moet je deze bijhouden?
Met je zakelijke auto even een boodschap halen, de tandarts of een ritje naar familie. Het is natuurlijk handig als je met dezelfde auto zowel je zakelijke als je privékilometers kunt rijden. De vraag is al snel: moet ik een rittenregistratie bijhouden? En zo ja, hoe doe je dat dan?

 

Zakelijke auto
Stel, je gebruikt je zakelijke auto ook privé. Normaal gesproken, moet je dan bijtelling betalen. Dit is een vergoeding die je aan de Belastingdienst betaalt over het privégebruik van je auto. Je hebt tenslotte voordeel uit je zakelijke betrekking en daar betaal je inkomstenbelasting over. Je kunt daarbij rekenen op een bedrag van 22% van de cataloguswaarde van je auto, of 4% als je volledig elektrisch rijdt (tarieven 2019).

Maar er is een uitzondering. Wanneer jij aantoonbaar minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. En dat is dan ook meteen de reden waarom je een rittenregistratie bij zou kunnen houden.

 

Privéauto
Andersom is het ook handig: Stel, je gebruikt je privéauto ook zakelijk. In dat geval is het ook slim om een rittenregistratie bij te houden, zodat je deze kilometers bij je bedrijf kunt declareren tegen de door de fiscus vastgestelde vergoeding van € 0,19 per kilometer (deze € 0,19 is het uitgangspunt voor de Belastingdienst – er zijn ook andere tarieven mogelijk).

 

         • Zakelijke of privérit
         • Datum
         • Adres van vertrek
         • Adres van bestemming
         • Begin- en eindstand van je kilometerteller
         • Afwijkende routes. Denk aan een omleiding bij wegwerkzaamheden of files, die ervoor zorgen dat je een langere route hebt gereden dan gebruikelijk.